
Шокантни резултати од тестот: Ова се 12-те најконтаминирани овошја и зеленчуци! Повеќе од 90% од храната содржи опасност по нашето здравје, меѓу „валканите“ е и компирот
Повеќе од 90% од примероците од дванаесет видови овошје и зеленчук тестирани во САД содржеле потенцијално штетни остатоци од пестициди, според извештајот од 2025 година на Работната група за животна средина (EWG). Оваа листа, позната како „Валкани дванаесет“, се базира на најновите резултати од владино тестирање на конвенционално одгледувана (неорганска) храна.
На врвот на листата е спанаќот, со највисока концентрација на пестициди по тежина , проследен од јагоди , кељ (заедно со лиснати видови како што се сенфот и сенфот), грозје, праски, цреши, нектарини, круши, јаболка, капини, боровинки и компири.
EWG нагласува дека извештајот нема за цел да ги одврати луѓето од јадење овошје и зеленчук, туку да им помогне да одлучат кога вреди да купуваат органска храна.
„Водичот им помага на потрошувачите да јадат повеќе овошје и зеленчук, а воедно да ја минимизираат изложеноста на пестициди“, вели д-р Алексис Темкин од EWG. „Студиите покажуваат дека преминувањето од конвенционална на органска исхрана води до мерливо намалување на нивоата на пестициди во телото.“
Алијансата за храна и земјоделство , која ги претставува и органските и конвенционалните производители, со години го критикува извештајот. Тие тврдат дека листата непотребно ги вознемирува потрошувачите и дека безбедноста на овошјето и зеленчукот е потврдена со децении научни истражувања.
Капините се појавуваат на листата за прв пат бидејќи претходно не биле тестирани од страна на Министерството за земјоделство на САД, додека компирите се враќаат на листата поради употребата на хемикалијата хлорпрофам, која спречува ‘ртење при складирање. Таа супстанца е забранета во Европската Унија.
Кај некои видови зеленчук беа откриени повеќе од 50 различни пестициди, а овогодинешниот извештај за прв пат ја мери токсичноста на пестицидите во однос на количината што може да предизвика штета во студиите врз животни.
EWG, исто така, објавува листа на овошје и зеленчук со најмалку остатоци од пестициди. Листата за 2025 година вклучува: ананас, сладок пченка (свежа и замрзната), авокадо, папаја, кромид и лук, замрзнат грашок , аспарагус, зелка, лубеница, карфиол, банани, манго, моркови, печурки и киви.
Многу од овие овошја имаат заштитна обвивка што се лупи, што дополнително го намалува ризикот. Министерството за земјоделство на САД ги мие овошјето и зеленчукот под млаз вода околу 15-20 секунди пред тестирањето и ги лупи како што би правеле потрошувачите.
Препораката на американската Администрација за храна и лекови (FDA) е и органското и конвенционалното овошје и зеленчук да се мијат пред лупењето, за да не се пренесат нечистотиите во внатрешноста на ножот. Тврдото овошје како моркови или компири треба да се четка, додека лиснатиот зеленчук треба да се мие лист по лист. Производите означени како „измиено три пати“ не бараат дополнително миење.