Подобро здравје и согорување калории: Експертите го откриваат кое е најдоброто време да вечераме
Експертите сугерираат дека јадењето на вечерен оброк во одреден период од два часа може да предизвика губење на тежината, да го подобри спиењето и да го помогне варењето на храната.
Познат како „пристап рано наутро“, тајмингот на вашиот последен оброк во денот помеѓу 17 и 19 часот ви овозможува да се усогласите со природниот деноноќен ритам на вашето тело. Овој ритам влијае на метаболизмот, варењето и ослободувањето на хормоните, достигнувајќи го својот врв во текот на денот и забавувајќи се на почетокот на вечерта, пишува „Њујорк Пост“.
Јадењето предоцна го нарушува овој ритам и може сериозно да го наруши сонот, варењето и расположението.
„Знаеме дека кога луѓето јадат подоцна во текот на ноќта, тие имаат поголем ризик од дебелина“, изјави за „Форчн“ Тара Шмит, регистриран диететичар. Студијата од 2022 година објавена во списанието „Cell Metabolism“ покажа дека луѓето кои го јаделе главниот оброк околу 17 часот согоруваат повеќе калории од оние кои вечерале подоцна.
Ако јадете четири часа пред да заспиете, имате време да шетате по вечерата. Варењето е најдобро „кога светлината е присутна и телото е активно“, објасни Шмит. “Ќе имате пониски нивоа на шеќер во крвта бидејќи нивото на шеќер се зголеми за време на тој оброк. Но, сега кога вежбате, тоа ќе се намали”, рече таа.
Постојаниот висок шеќер во крвта е главната карактеристика на дијабетесот. Премногу доцна чекање за вечера, исто така, може да ги влоши металоидите или рефлуксот на киселина. Студијата од 2023 година покажа дека оние кои јадат после 21 часот имаат 28 отсто поголеми шанси да добијат мозочен удар . За секој час после 20 часот што учесниците во студијата јаделе, нивните шанси за мозочен удар или транзиторен исхемичен напад, при што протокот на крв во мозокот привремено е прекинат, се зголемувале за 8 проценти.
Покрај оброците, храната богата со масти или киселини, кофеин и зачинети вкусови имаат поголема веројатност да предизвикаат варење и металоиди, што го отежнува заспивањето и останувањето во сон. Храната која промовира подобар сон обично има добар баланс на протеин, влакна и сложени јаглехидрати.