
ПОЧИНА „БАЛКАНСКИОТ КРАЛ НА ШЕЌЕРОТ“: Почна од нула, а изгради империја
Маринко Задро, „хрватскиот шеќерен крал“, како што го нарекуваа во медиумите, почина на 83-годишна возраст. Тој претприемач цврсто го врзал својот деловен пат со шеќерната индустрија. Роден е во Груде во Херцеговина, по професија е технолошки инженер, а својот подем во кариерата го започнал во фабриката за шеќер во Сремска Митровица, каде што бил директор. Задро се занимава и со шеќер по доаѓањето во Загреб во 1987 година, како директор на компанијата „Емона комерц“.
Во 2002 година, заедно со неговиот партнер Дражен Робиќ, тој ја купил фабриката за шеќер Вировитица, која тогаш била во стечај, и ја изградил во силна компанија, котирана на Загрепската берза. Подоцна во системот „Вира“ се приклучи и жупаниската фабрика за шеќер „Сладорана“, а со промените на состојбите на пазарот на шеќер по влезот во ЕУ и со прекините што следеа, нејзините фабрики за шеќер ги „здружија силите“ со хрватската конкурентка Творница Шекар. „Осиек“ Марко Пипуниќ и се спои во една компанија, ХИШ.
Меѓу другото, Маринко Задро од стечајната маса ги презеде производството и лозовите насади на „Далмацијавина“. Меѓу другото, тој се занимавал и со производство на пиво, но не криел дека шеќерот е неговиот „најсладок“ вкус. Бизнисот одамна го презедоа неговите наследници, производството на шеќер синот Жељко, а индустријата за пијалаци внукот Лука и заживувањето на некогашните брендови на „Далмацијавина“ од Сплит.