
Македонија е зависна од увоз на месо
Македонија станува сериозно зависна од увоз, не само за земјоделски производи, туку и за месо. Драстичниот пад на добитокот е причината зошто граѓаните јадат месо увезено од далечни дестинации како што се Тајланд и Бразил, па затоа граѓаните стануваат сè поскептични во врска со видот на месото и неговиот квалитет. Експертите сметаат дека состојбата со бројот на добиток станува сè позагрижувачка.
„Бројот на добиток се намалува. Не само ние, туку и околните земји зависат од увезено говедско месо. Бразил е производител на говедско месо, а пилешкото месо доаѓа исто од таму. Свинско месо не можеме да користиме само за свежа потрошувачка, а камоли за индустриски капацитети. Значи, сè ни се увезува. Немаме суровини за производство на преработки од месо“, вели Александра Силоска Николоска – професор на Земјоделскиот факултет – Скопје.
За работите да се променат, државата треба да се фокусира на зголемување на популацијата на добиток, препорачуваат експертите. Но, ова бара соодветна стратегија. Во последните години, земјата ги задоволи 70 отсто од своите потреби за храна, особено земјоделски производи, преку увоз.
„Ова е малку арогантна политика и би рекла лоша државна стратегија, но сега мислам дека во иднина овие бројки ќе се намалат. Од таа ера пред кризата со коронавирусот и по пандемијата на коронавирусот, свеста малку се разбуди и видовме дека имаме услови да произведуваме здрава и безбедна храна. Постои растечки интерес кај младите луѓе да работат тука и да се занимаваат со свое производство, каде што тоа ниво и тој процент на увоз ќе се намалат, бидејќи имаме одлични услови за производство тука“, нагласи Билјана Ристаќоска Ширговска – професорка на Факултетот за земјоделски и прехранбени науки.
Македонија беше важен производител на храна во минатото, но денес се снабдуваме со млеко и брашно од Србија, додека доматите и краставиците доаѓаат од Албанија. Земјоделски производи се увезуваат и од Грција и Турција. Во меѓувреме, големи земјоделски површини во нашата земја остануваат необработени.