
„ЛАЖНО КАФЕ“ – ПРОДАВНИЦИТЕ СЕ ПОЛНИ СО ФЕЈК ПРОИЗВОДИ, А НА НЕКОИ ИМ Е ИЗМИНАТ РОКОТ: Како да се препознаат?
Мириса на кафе, но не е кафе. На полиците во продавниците
има сè повеќе производи кои се претставени како она што не се – кафе без зрна
кафе, месо без месо, чоколадо без какао. И кога се обидувате да откриете што
всушност пиете или јадете, читате декларации со најситни букви. Како етикетите и производителите нè
лажат, зошто „заменското
кафе“ не е замена, туку стапица и како потрошувачите секојдневно стануваат
жртви на маркетинг кој се потпира на невниманието од страна на
граѓаните.
Неодамнешните инспекции во Србија од страна на Земјоделскиот инспекторат открија загрижувачки неправилности во
продажбата и декларирањето на кафе во Србија. Од 108 примероци анализирани за
време на акциската контрола, четири производители беа фатени како ги лажат
потрошувачите – наместо чисто кафе, тие продаваа мешавини со додадени сурогати,
честопати без јасна и видлива декларација. Моменталната состојба на пазарот
покажува дека многу од нив се потпираат на фактот дека повеќето потрошувачи
нема да навлезат во ситните букви на пакувањето.
Производ
наречен „Премиум богат вкус на кафе“ всушност содржел сурогати, што било
наведено со ситни букви на скриен дел од пакувањето. Оваа практика директно ги
доведува во заблуда потрошувачите, бидејќи им се нуди понизок квалитет по цена
на производ од повисока класа.
На полиците во
продавниците има сè повеќе производи кои се претставени како она што не се.
– Во сето ова, производителите го искористија недостатокот
на постојана контрола за некако да ја злоупотребат довербата на пазарот и
потрошувачите со тоа што декларираат производи спротивни на нивната содржина и
на тоа како всушност го прават тоа во пракса. Доколку имаме регулативи
исклучиво за етикетирање на кафе, тоа значи дека производот мора да биде навистина
100 проценти Арабика или
некаков вид замена. Значи, не мора да биде исклучиво Арабика, туку некаков вид
замена за кафе, рече Марко Драгиќ од Здружението за заштита на потрошувачите.
Додатоците за кафе често вклучуваат преработени зрна како
што се јачмен, ‘рж, пченица или цикорија. За повеќето луѓе ова не е проблем, но
за луѓе со целијакија (автоимуна
болест што ја активира глутенот) или алергии на житарки, овие додатоци
во исхраната можат да предизвикаат сериозни здравствени последици.
Најдобро е да се прочитаат декларациите каде што
производителот е должен да го напише видот и количината на емулгатори во
производот. Доколку сте посебна група пациенти на кои не им е дозволено да
консумираат одреден вид храна или овие адитиви, ве молиме консултирајте се со
вашите лекари, изјави Марија Бурсаќ Вукадин за ТВ „Блиц“.
Во текот на април и мај, инспекторите спровеле 151 контрола
во објекти за продажба на храна. Резултатите се алармантни, во 16 случаи не
постоеле пропишани хигиенски услови, четири објекти продавале производи со
истечен рок на употреба, а осум не биле евидентирани во Централниот регистар на
објекти.
Казните се мали во споредба со тоа колку
профит можат да остварат производителите со заведување и на трговците и на
крајните потрошувачи како корисници.