ГРАЃАНИТЕ РЕВОЛТИРАНИ ОД ЦЕНАТА НА ТЕГЛА АЈВАР ВО СРБИЈА! Едни бесни, други велат дека треба да биде поскапо
Во есенските месеци вечната дилема на сите граѓани е дали е поисплатливо да се направи зимница или да се купи, со оглед на тоа што годинава зеленчукот значително поскапе. Иако многумина сметаат дека зимската храна што ја купуваме во супермаркетите е прескапа, некои самите си подготвуваат. Една од омилените балкански зимници е ајварот, но неговата цена годинава вртоглаво порасна, како кај нас, така и во соседството.
Цената на тегла ајвар со соседна Србија, ги разбесни потрошувачите, а на социјалните мрежи се споделуваше цената која достигнала и до 1.450 динари (750 денари)!
– Тегла ајвара на пазар од 1.450 динари – пишува во објава на социјалната мрежа Икс (Твитер), под која имало коментари во кои корисниците речиси се скарале за цената, а мислењата биле поделени.
– Колку се работи за се, од плевење на градината, па финален производ, а ефтин – пишува во првиот коментар, додека авторот додал:
– Па, сега предложив теглата да чини 6.000 евра, мислам дека е во ред.
Судејќи по реакциите, многумина рекоа дека оваа сума е точна.
– Не го купувам, имам свој, но да го продадам, таа цена ми е точна. Ако ви е скап ајварот, оставете ги дамите да ви ги лупат пиперките – напишал еден корисник.
Сепак, некои тврдат дека е поевтино во соседството.
Потрошувачите се согласија со едно – домашен ајвар вреди!
– Овде можат да постојат две спротивставени вистини: Добриот домашен ајвар вреди злато – гласи еден од коментарите.
Сепак, некои сметаат дека оваа цена е превисока.
– Премногу за овие 450 динари, реалната цена е 800-1000, варени/печени (пржени ретко кој прави), затоа што пиперките годинава се 160-200 килограми. Работата е голема и опиплива. За тие пари можете сами да направите 10 тегли – гласи еден од коментарите, додека следниот вели:
– Па брат, ако не сакаш да пушиш покрај печка, а не сакаш да лупиш пиперки, треба да платиш. Можеби со парчиња пршута.
Фото: Принтскрин/Твитер