
Градот во Грција наречен „Мала Венеција“ е познат по својот уникатен специјалитет
За многу локални жители, градот Аитолико, сместен на остров помеѓу две лагуни во западна Грција, е нивна, помала верзија на Венеција.
Стариот дел од градот лежи прилично романтично на остров помеѓу две лагуни, од кои лагуната Аитолико се протега до Стамна на север, а лагуната Мисолонги, која во антиката го претставувало езерото Кинија, се наоѓа на југ, каде што Патраскиот залив и Јонското Море се среќаваат недалеку од познатите острови Лефкада, Закинтос и Кефалонија.
Самиот град има традиционален грчки шарм, со тесни улички, бели куќи и живописно пристаниште. Локалната заедница е пријателска и гостопримлива, а можете да најдете таверни и кафулиња во кои можете да уживате во грчката кујна, пишува Greekreporter.
Една од значајните атракции во Ајтолико е „Акциониот мост“, познат и како „Мостот на кралицата“. Овој мост го поврзува градот со копното и нуди живописен поглед на лагуната и околните пејзажи.
Заштитен со Рамсарската конвенција за мочуришта и вклучен во мрежата Натура 2000, Националниот парк Месолонги-Ајтолико лагуна е богат со флора и фауна, вклучувајќи 290 видови птици и повеќе од 100 видови риби.
Ајтолико познат по грчкиот кавијар
Таверните Аитолико нудат специјалитети како чадено или солено авготарахо – грчки кавијар – кој е познат во светот по својот уникатен вкус и квалитет.
Авготарачо, јајцето на рибата наречена кефалос (сив лопен) се смета за врвен специјалитет, некои велат дека е супериорно од кавијарот, а тоа е јајцата од есетра.
Регистриран е како со грчка и европска заштитена ознака на потекло (ПДО) – еден од само малиот број производи од морска храна со заштитена ознака на потекло во ЕУ – и има значителна комерцијална вредност за локалната економија.