
Експертите ја утврдија точната локација на ерупцијата, луѓето се очајни: „Никогаш повеќе нема да се вратиме дома…“
Исланд верува дека точно го утврдил местото на голема вулканска ерупција по речиси 2.000 мали земјотреси регистрирани во изминатите 24 часа.
Метеоролошката агенција на Исланд предупреди дека Хагафел е „главна локација за ерупција“, откако магматичен гас беше откриен во бушотина во Сварценги, што според експертите е сигнал дека ерупцијата е неизбежна.
Според Јутарњи, 4.000 жители веќе се евакуирани од блискиот град Гриндавик по прогласувањето на вонредна состојба и постои голема веројатност тие никогаш да не се вратат таму. Вулканологот Харалдур Сигурдсон рече дека, во случај на ерупција, тој очекува таа да еруптира во морето и дека Гриндавик ќе мора да се „реорганизира“.
„И јас сум загрижен за пристаништето. Не е потребно многу за да се уништи ова пристаниште, доволно е да се наполни со лава“, изјави Харалдур за исландскиот весник Morgunblaðið (MBL).
„Двете пукнатини се наоѓаат во пристаништето и дури и ако магмата излезе некаде, таа се влева во пристаништето бидејќи ова е депресија. Значи, гледајќи ја пошироката слика, овој град треба целосно да се реорганизира“, додаде експертот.
Интересно е што полуостровот Рејкјанес не доживеал ерупција осум века, до 2021 година. Од тогаш, сепак, се случија три ерупции, сите во оддалечени ненаселени области, а вулканолозите веруваат дека ова може да биде почеток на нова ера на активност во регионот.
Ејтор Рејнисон, жител на Гриндавик, верува дека многумина повеќе не сакаат да одат таму.
„Ќе има многу луѓе кои нема да сакаат да одат таму. Мајка ми рече дека никогаш повеќе не сака да оди таму“, рече Рејнисон.
Вишиот предавач по науки за Земјата на Универзитетот во Манчестер, Маргарет Хартли, рече дека ерупцијата треба да се зборува во однос на „кога“ ќе се случи, а не „ако“ ќе се случи.
„Мислам дека ерупцијата ќе се случи, но големото прашање е кога може да се случи. Најверојатно, ќе се создаде пукнатина од зголемувањето на притисокот на меурите од гас во насипот што ќе почне да ја турка магмата кон површината, кршејќи ја кората“, додаде таа и објасни дека процесот може да се спореди со тресење лименка со сода. – штом се отвори отворот на врвот на конзервата, пијалокот почнува да излегува со многу пена.