
ИТНО СЕ ПОТРЕБНИ ГОТВАЧИ НА ТРАДИЦИОНАЛНАТА ХРВАТСКА КУЈНА: Платите надминуваат 2.000 евра
Не недостигаат
странски работници во Хрватска, но постојано се отворени огласи за вработување
во кујните во кои се подготвува традиционална хрватска храна.
Ваквите кадри
заработуваат плати од над две илјади евра, пишува Дневник.хр.
„Проблемот е да
се најдат адекватни и квалитетни луѓе за кратко време“ „Покрај тоа што треба да
ги наградуваме, мора да имаме и многу квалитетен однос со нив и комуникација.
Најголемиот проблем е што сезоната трае четири, пет месеци. Проблемот е да се
најдат соодветни и квалитетни луѓе за толку краток временски период“, рече
Стјепан Слишковиќ, претседател на Здружението на Маскарафт.
За успешна
сезона, на Хрватска покрај постојаните вработени и се потребни околу седумдесет
и пет илјади сезонски работници.
Хрватската служба
за вработување моментално има околу 2.000 активни огласи за вработување во
угостителскиот сектор, туристички работници. На порталот Moj posao бројката е
значително помала, 600 активни огласи. Но, работодавачите бараат работници и на
социјалните мрежи.
Најбарани келнерите и собарките
Според
претходното истражување на хрватскиот Завод за вработување, најбараната
сезонска работа е келнерот, а потоа следат камериер, готвач, чистачка и
помошник готвач.
„Во однос на
потребите од работници во 2025 година, можеме да кажеме дека во текот на 2024
година биле пријавени 24.472 потреби за работници во индустриите за сместување
и подготовка и послужување на храна.
„Во 2024 година
се барале 21.008 сезонски работници, најчесто во индустриите за сместување и
подготовка и услужна храна, 11.568 од нив биле барани и административни
индустрии и 8 отсто во уметничките дејности (8,7 отсто)“, соопшти CES.
фото: Unsplash