
Запознајте го првото виски со македонска етикета
Вискито отсекогаш било симбол за престиж и префинет вкус, „вода за виталност“ на познатитe, омилен алкохол на хедонистите. Овој жесток пијалак, еден од најбараните во светот, конечно ќе добие и македонска етикета.
Првото македонско виски станува реалност, а ограничени количества „сингл малт“ (Single malt) и бурбон (Bourbon) ќе бидат достапни до крајот на годината.
„Станува збор за дестилиран алкохолен пијалак направен од ферментирана зрнеста каша или со дестилирање пиво, па идејата за првото македонско виски датира уште од 2009 година, кога почнавме да произведуваме пиво“, вели бизнисменот Пане Темов, креаторот на оваа бизнис-приказна.
Темов првично имал идеја да изгради дестилерија во Дојран, на самата граница со Грција, каде што поседувал земјиште. Сепак, по ковид-пандемијата се откажал од таа инвестиција тешка 150 илјади евра и одлучил првото македонско виски да биде тимски проект.
Првото македонско виски ќе се полни во шишиња со етикети специјално дизајнирани од етаблирани локални уметници. На пазарот ќе дебитираат со „сингл малт“ (Single malt), виски што се прави само во една дестилерија комплетно од слад. Станува збор за ‘ртена житарка, најчесто од јачмен, која освен за производство на виски, се користи и за правење пиво и други алкохолни пијалаци.